subota, 12. svibnja 2012.


Žene menadžeri vs. muškarci menadžeri
 Dragi moji bloggeri, malo sam istraživala od posljednjeg posta po raznim portalima (www.poslovni.hr i www.žena.hr ) kako bih mogla prikupiti malo više podataka o stilu vodstva žena, ali i muškaraca. Budući da sam u prošlom postu pisala o karakteristikama žena u menadžmentu, u ovom postu želim usporediti ženski stil vodstva s muškim. Nadam se da ću Vas zainteresirati i da ćete kao i dosada dati svoja mišljenja.

 Rezultati istraživanja su pokazali da su muškarci u svom vodstvu fokusirani na krajnji rezultat, dok žene pokazuju mnogo više strateškog umijeća, lakše preuzimaju rizik, bolje komuniciraju s ljudima itd. Muškarci su bolji u kontroliranju i više su fokusirani na financijske povrate. Žena se manje služi znakovima nadmoći, što joj u poslu daje prednost u odnosu na muškarca. Ona poštuje interese drugih ljudi, njeguje kooperaciju među odnosima, zanemaruje osobne dobitke. Iz tih razloga žena menadžer provodi suzdržan i nenametljiv stil menadžmenta, takozvani "soft" menadžment, koji je često iznimno i sve šire prihvaćen u suvremenom biznisu. Žene su uspješnije, efikasnije i ovladavaju "hard skills" vještinama kao što su : pregovaranje, odlučivanje, organiziranje, planiranje i mijenjanje. Znači u ključnim menadžerskim funkcijama. Ove su funkcije do sada pretežno bile u domeni muškaraca. Iako pokazuju jednake, da ne kažem znatno bolje kvalitete, žene su i dalje manje plaćene. Što govori u prilog tome? Da je svijet orijentiran više prema muškarcima? Žene su iskoristile svoju životnu šansu i toliko uznapredovale u biznis kao poduzetnice i menadžerice da su postale jednake ili bolje (nikako lošije) od muškaraca. Stručnjaci smatraju da njihovo vrijeme dolazi i da će 21. stoljeće biti njihovo. One su za te izazove itekako spremne.

Do slijedećeg posta, lijep pozdrav :)

Kristina 

3 komentara:

  1. Odličan post :) Isto tako mislim kako su kod žena menadžera izraženije emocije za razliku od muškaraca te ona može možda bolje razumijeti zaposlenike s te neke emocionalne strane što svakako može biti jedna velika prednost u odnosu na muškarce.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se s kolegicom Rebekom, ali nažalost, žene su još uvijek diskriminirane na radnome mjestu, iako su kreativnije i psihički stabilnije od muškaraca. Btw - super post! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala :)Slažem se s Vama da žene mogu bolje razumijeti promjenu ponašanja svojih kolega, uzeti u obzir emocije kao opravdanje za "loš" dan na poslu. Nažalost muškarci to pripisuju ženskim manama

    OdgovoriIzbriši