srijeda, 9. svibnja 2012.

 
Karakteristike žene menadžerice

  Dragi bloggeri,u ovom postu moći ćete saznati koje su to karakteristike žena menadžerice i u kojim to vještinama, osobinama i sposobnostima žene prednjače.

  Kao što znamo, glavne funkcije menadžmenta su: planiranje,organiziranje, vođenje,motiviranje, upravljanje ljudskim resursima i kontrola. Svaka od ovih funkcija zahtijeva određene vještine i sposobnosti koje bi osoba trebala imati, da bi ih uspješno provodila i bila dobar menadžer. 

  Budući da sam u ovom postu usmjerena na žene, u tablici dolje, možete vidjeti  neke od osobina, sposobnosti i vještina u kojima žene prednjače. Označila sam ih ljubičastom bojom,a naveli su ih autori Pere Sikavica i Fikreta Bahtijarević-Šiber u svojoj knjizi.


OSOBINE

SPOSOBNOSTI
VJEŠTINE
1.Umnost
2.Kreativnost
3.Sistematičnost
4.Društvenost i komunikativnost
5.Marljivost
6.Poštenje i moralnost
7.Hrabrost i prodornost
8.Psihološka stabilnost
9.Razina kulture
10.Samostalnost
11.Sklonost organiziranju i upravljanju

1.Tehničke
2.Konceptualne
3.Fizičke
4.Komunikativne
5.Sposobnosti generaliziranja
6.Sposobnosti predviđanja i odlučivanja
7.Sposobnosti rada s ljudima
8.Sposobnosti identificiranja i rješavanja složenih situacija
1.Tehničke
2.Oblikovanja
3.Poimanja
4.Ponašanja
5.Rada s ljudima
6.Komunikacijske


  Kao što možete vidjeti žene su kreativne, komunikativne, sklone organiziranju, upravljanju, predviđanju i radu ljudima. One posjeduju karakteristike koje su potrebne da bi bile dobre i uspješne u svome poslu. U današnje vrijeme od neizmjerne je važnosti komunikacija i rad s ljudima. Jednostavno moramo i trebamo znati drugima prenijeti svoje zamisli i svoje ideje, a u tome nam pomaže upravo komunikacija. Nije dovoljno imati samo znanje, trebamo to znanje primijeniti i podijeliti s drugima. Žene to mogu, jer su bolje u komunikacijskim vještinama od muškaraca.  I muškarci sami to priznaju. Dakle žene imaju sposobnosti i vještine koje čine dobrog i uspješnog menadžmenta. Još samo da muškarci na visokim poslovnim pozicijama to prihvate pa će rezultati istraživanja u budućnosti pokazati veći postotak žena na visokim pozicijama.

 Do slijedećeg posta, lijep pozdrav

Kristina :)


4 komentara:

  1. Zene su stvorene da radaju i odgajaju djecu a osobine i sposobnosti koje su izrazenije kod zena upravo i jesu karakteristike njihove reproducijske uloge. Paralelno vodenje kucanstva i posla iziskuje velike napore. Biti dobra majka i zena, te u isto vrijeme biti uspjesna na poslu, zahtjeva kreativnost, dobru organizaciju i sposobnost upravljanja. Smatram da je privatni zivot zene, uz posao, zapravo u funkciji razvijanja temeljnih i kljucnih karakteristika dobrog menadzera sto negira ona cesto zastupljenja stereotipna razmisljanja da je zenama mjesto u kuci.
    Pohvale, jako zanimljiva tema! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao prvo, zahvaljujem se na pohvalama :)) kao drugo, slažem se s tvojom izjavom, žena zapravo svakodnevno razvija svoje vještine i sposobnosti bili kod kuće bili na poslu.

    OdgovoriIzbriši